Kostenbeheersing of dierwelzijn?

KoningBoer

Lage kosten stal i.c.m. goede uitstraling toch mogelijk?

Maakt u een bewuste keuze over wat u uitstraalt naar de omgeving? Kunt u met lage investeringen toch toekomstgericht boeren? Hoeveel mag uw imago kosten?

Ondanks dat de voedselprijzen met gemiddeld 1,3% zijn gestegen t.o.v. vorig jaar is het de vraag of de prijzen de komende jaren echt significant toe zullen nemen en dit ook in de portemonnee van de agrarische ondernemer merkbaar zal zijn. Gezien de actie van de Albert Heijn om ondanks de prijsstijging in de winkels alle leveranciers te korten, niet. Met een inflatie van 2,5% betekent dat bovendien dat relatief gezien voedselprijzen nog steeds afnemen. Vertaalslag: nog efficiënter produceren en kostprijsreducties voor de toekomstige agrarische ondernemer om de melk, het vlees en de eieren zo goedkoop mogelijk te kunnen leveren.

Aan de andere kant roept Wakker Dier alle consumenten op om geen ‘plofkip’ meer te kopen en vooral het goedkope stukje vlees weer terug te brengen naar de supermarkt. Dierwelzijn is van belang. Dat vraagt om investeringen door de agrarische ondernemer. Of kan het anders? Twee ondernemers lieten afgelopen weekend zien dat dierwelzijn niet veel (meer) hoeft te kosten en zichzelf terugbetaalt.

De boogstal van familie Van der Wielen is gebouwd voor slechts 4.000 euro per ligplaats inclusief inrichting.  Het dak toont als een koepel van licht in de stal, de dieren worden gemolken met drie DeLaval robots en liggen op waterbedden. Door de huidige onderbezetting is er bovendien veel loopoppervlak per dier en blijft de stal goed schoon. Een ruim afkalfhok met stro toont daarnaast goed qua dierwelzijn. Ondanks de lage kosten, geeft dit door bewust goede keuzes te maken een consument een positief beeld van de melkveehouderij.

Aankleding van het bedrijf: kleine investering met groot effect!

Binnen de varkenshouderij worden ook manieren gezocht om een hogere prijs voor vlees te krijgen, maar kosten te blijven beheersen. Op het bedrijf van familie Sanders in Den Dungen geeft een zichtstal de consument de mogelijkheid om te zien waar het vlees vandaan komt. Door middel van verrijkingsmateriaal zoals touwen en kettingen, een ‘automatisch voersysteem’ waardoor varkens moeite moeten doen voor hun voer en groepshuisvesting van zowel beren als zeugen in een kleine stal met meer ruimte per dier toont het kleinschalig en diervriendelijk. Bovendien wordt het gewaardeerd met het 1-sterrenkeurmerk van de Dierenbescherming, waardoor het 6ct per kilo meer opbrengt, naast de premie voor goede vleeskwaliteit. Qua opfokkosten is er nauwelijks inkomstenderving voor de ondernemer. Met relatief lage investeringen is hierdoor een meerprijs te behalen.

Als u geen bewuste keuze maakt om uw uitstraling naar de omgeving te verbeteren, maakt u onbewust de keuze om voor gemiddeld of zelfs slecht door te gaan. Dat betekent meer en meer dat u ook kiest voor een gemiddelde of slechte prijs voor uw product…

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s