Zit u vast?

dorieke goodijk

Zit u vast? Komt u er zelf even niet uit?

 

Wel of niet een grote investering doen? Personeel aannemen of een zzp’er inhuren? U krijgt geen vergunning voor uitbreiding van het bedrijf, wat nu? Kortom: u staat voor een belangrijke keuze en zoekt iemand om met u mee te denken.

In de agrarische sector zijn we geneigd technisch te denken en met name technische oplossingen te zoeken voor keuzes die we moeten maken. Om meer te verdienen, moeten meer dieren gehouden worden. Om meer dieren te houden, moet geautomatiseerd worden. Om te automatiseren moeten investeringen gedaan worden. Om te investeren moet bij de bank aangeklopt worden en de betere verdiensten maken de terug te betalen rente weer goed. Dit heeft goed gewerkt, maar geldt niet meer.

Tegenwoordig is de techniek niet meer hetgeen wat de problemen op kan lossen, het is de ondernemer zelf die op een juiste manier om moet gaan met de situatie. Beperkingen vanuit economisch oogpunt ((te) hoge financieringslasten, schommelingen in opbrengsten), vanuit de overheid (vergunningen, mestwetgeving, enz.) en natuur (verhoging dierlijke productie tegenover diergezondheid en -welzijn) worden steeds groter. Techniek kan dus alleen nog ingezet worden als de ondernemer zelf duidelijk heeft wat hij/zij wil en kan!

Te vaak worden nog (technische) adviezen gegeven die de ene stoelpoot uit de drek trekken, maar een andere er juist weer in laten zakken. Investeren in stoelpoot schaalvergroting en intensivering om een toekomstgericht bedrijf te realiseren, zorgt ervoor dat een andere stoelpoot een heel eind in de mest belandt. Om die eruit te trekken: afvoeren van mest of mestscheiding in dikke en dunne fracties of andere producten. Wet- en regelgeving drukt deze stoelpoot nog even wat dieper in de mest. Kwaliteit van de dierlijke mest(producten) wordt een vereiste om het af te kunnen zetten aan bijvoorbeeld akkerbouwers en deze stoelpoot uit de stront te krijgen. Dat kost u geld. Het zelf behouden van de slechtste kwaliteit mest(producten) kost u de bodem onder uw bedrijf en dus de gewasopbrengst. Ziet u de stoelpoten alweer zakken?

Dus kunt u beter niks doen? Zeker niet! Maar het is wel van belang dat u als ondernemer duidelijk voor ogen heeft waar u naar toe gaat en hoe u daar komt. En de juiste adviezen opzoekt om u zowel economisch, als technisch, als sociaal uw doel te helpen bereiken.

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s