Wie

Een goede bedrijfsontwikkeling begint met voldoende zelfkennis.

Wie is Dorieke Goodijk?

Hieronder een beschrijving van mij & mijn zelfkennis. Ik hoop deze voor u in te kunnen zetten.

KoningBoer combineert mijn passie voor boeren met mijn kennis en ervaringen. Van jongs af aan kom ik en werk ik op veehouderijbedrijven; melkvee-, varkens- en paardenhouderijen, boom- en champignonkwekerijen en een kinderboerderij.  De moeilijkheden van enkele van deze ondernemers om hun bedrijf rond te zetten, zorgt na de middelbare school voor mijn beslissing om Dierwetenschappen (BSc/MSc) te studeren aan Wageningen Universiteit.

Naast kennis opdoen via onderzoek over dierlijke productie in Nederland, raak ik tijdens mijn studie geïnteresseerd in buitenlandse veehouderijsystemen. Mijn stage en afstudeervakken gaan daarom terug naar de basis van het boeren: hoe kunnen boeren optimaal produceren in diverse lokale omstandigheden? Varkenshouders in Moslim Bangladesh met de hele samenleving die zich tegen hen keert, melkveehouders in Cuba die geen granen of soya kunnen voeren vanwege het Amerikaanse boycot en Indonesische boeren met geiten en/of schapen die een keuze moeten maken welke van de twee ze houden, gebaseerd op het rantsoen dat ze lokaal kunnen vinden/maken. Het blijkt dat in elke situatie het houden van vee op een rendabele manier mogelijk is, als de boer maar rekening houdt met de lokale omstandigheden en hier goed op inspeelt.

De afgelopen jaren heb ik fantastische opdrachten mogen uitvoeren voor een grote diversiteit aan opdrachtgevers; landelijke en provinciale overheden, agrarisch bedrijfsleven en sectorale en landelijke belangenbehartigers. Die ervaring staat beschreven onder het kopje ‘Wat’. Daarnaast heb ik ervaring als boerin op onze eigen boerderij met het in de lucht houden van alle ballen tegelijk: ZZP’er, moeder, dierverzorger, tuinvrouw, schoonmaker, klusjesvrouw, enz. waardoor ik zeer flexibel inzetbaar ben. 😉

Een heel aantal boeren weet zich wel goed te redden in Nederland. Zij hebben de touwtjes in handen op hun bedrijf en werken samen met anderen. Dit is mogelijk voor elke boer, door voldoende zelfkennis en een bedrijf te ontwikkelen dat past bij de kennis en ervaringen van de boer en bij de omstandigheden waarin het bedrijf zit. KoningBoer probeert de omstandigheden te creëren waarin boeren op een duurzame en prettige manier kunnen boeren, waarbij de meerwaarde van de agrarische sector duidelijk is voor de rest van de samenleving. Alleen door boeren zelfbewust ‘koning’ op de eigen boerderij te laten zijn, kan een agrarische sector ontwikkeld worden die toekomstbestendig is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s