Wie

Een goede bedrijfsontwikkeling begint met voldoende zelfkennis.

Wie is Dorieke Goodijk?

Hieronder een beschrijving van mij & mijn zelfkennis. Ik hoop deze voor u in te kunnen zetten.

KoningBoer combineert mijn passie voor boeren met mijn kennis en ervaringen. Van jongs af aan kom ik en werk ik op veehouderijbedrijven; melkvee-, varkens- en paardenhouderijen, boom- en champignonkwekerijen en een kinderboerderij.  De moeilijkheden van enkele van deze ondernemers om hun bedrijf rond te zetten, zorgt na de middelbare school voor mijn beslissing om Dierwetenschappen (BSc/MSc) te studeren aan Wageningen Universiteit.

Naast kennis opdoen via onderzoek over dierlijke productie in Nederland, raak ik tijdens mijn studie geïnteresseerd in buitenlandse veehouderijsystemen. Mijn stage en afstudeervakken gaan daarom terug naar de basis van het boeren: hoe kunnen boeren optimaal produceren in diverse lokale omstandigheden? Varkenshouders in Moslim Bangladesh met de hele samenleving die zich tegen hen keert, melkveehouders in Cuba die geen granen of soya kunnen voeren vanwege het Amerikaanse boycot en Indonesische boeren met geiten en/of schapen die een keuze moeten maken welke van de twee ze houden, gebaseerd op het rantsoen dat ze lokaal kunnen vinden/maken. Het blijkt dat in elke situatie het houden van vee op een rendabele manier mogelijk is, als de boer maar rekening houdt met de lokale omstandigheden en hier goed op inspeelt.

Toepassen van onder andere deze kennis in Nederland zorgt voor ontwikkeling van het programma ‘Duurzaam Boer Blijven‘ bij ETC. Gedreven door de kringloopgedachte (PMOV) en Frank Verhoeven, gedragen door boeren, beleid, organisaties en meer en meer adviseurs en bedrijven in de agrarische sector gedurende de loop van de tijd. Hierin functioneer ik als projectleider, studiegroepbegeleider en centraal aanspreekpunt. Het programma geeft een heel aantal melkveehouders goede tips om het bedrijf te optimaliseren. Toch mis ik iets…

Twee jaar en diverse internationale projecten later weet ik wat ik miste: zonder een zelfbewuste boer/ondernemer is een goede bedrijfsontwikkeling nauwelijks mogelijk. Nieuwe technische inzichten, subsidies, hulp van de beste adviseurs op ieder vakgebied en goede prijzen van producten zijn allemaal nauwelijks effectief om boeren in Nederland te behouden. De boer is een spil geworden van invloeden van buitenaf en moet aan een ongelofelijke berg eisen en wensen voldoen. Maar..!!

Een heel aantal boeren weet zich wel goed te redden in Nederland. Zij hebben de touwtjes in handen op hun bedrijf en laten anderen voor zich werken. Dit is mogelijk voor elke boer, door voldoende zelfkennis en een bedrijf te ontwikkelen dat bij de kennis en ervaringen van de boer past. Via KoningBoer heeft iedere boer een mogelijkheid om iemand voor zich te laten werken (ikzelf), waarna dat zich kan uitbreiden met een netwerk (bank, adviseurs) dat voor De Boer werkt, personeel dat voor De Boer werkt, vee dat voor De Boer werkt en zelfs een bodem die voor De Boer werkt! Dit leidt tot een bedrijf dat voor De Boer werkt: baas op eigen bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s