Mest, de bruine motor

Ziet u de rest van het jaar de rijsporen nog terug in het land?

Ziet u de rest van het jaar de rijsporen nog terug in het land?

1 februari, de dag waarop de mest het land weer op mag. Let op: alleen op bouwland, want grasland moet nog tot 16 februari wachten. Heeft u al uitgereden? Heeft dat wel zin?

Mest; is het afval van uw koe of is het voer voor uw land? Hoe meer u naar het eerste neigt, hoe beter het te begrijpen is dat u het zo snel mogelijk kwijt wil. Zeker als de mest op 1 februari tot aan de roosters staat. Dan is meer mestopslag economisch niet interessant, zelfs niet als wetgeving om een opslagcapaciteit van 9 maanden vraagt. Want aan afval wil je zo min mogelijk geld besteden. Jammer dat er nog een bemestingsplan gemaakt moet worden. En jammer dat het land zo nat is dat je nog wel eens vast kan komen te zitten bij het uitrijden van mest. En dat de prijzen van kunstmest weer zo hoog zijn…

En wat nou als u mest wat meer als voer voor het land ziet? Als een bruine motor voor de bodem? En zorgt dat de mest pas op het land komt als de bodem daar klaar voor is, waarschijnlijk enige tijd na 16 februari? Dat betekent investeren in extra mestopslag, zo een paar duizend euro. Aan de andere kant kan dat terugverdiend worden met minder kunstmest doordat het land beter gebruik maakt van de mineralen uit de dierlijke mest. Of dat er meer gras van het land komt, omdat het land in het voorjaar niet kapot is gereden en de mest niet af- of uitgespoeld is. Het vraagt om goede afspraken met de loonwerker en bewuste keuzes over het zo goed mogelijk gebruiken van de eigen mest voor de diverse percelen gras- en bouwland. Een praktisch(e) bemestingsplan(ning).

Als u de koe zo goed mogelijk voert wordt om veel melk van goede kwaliteit te produceren, waarom wordt de bodem dan nog niet altijd gevoerd om zo veel mogelijk gras van goede kwaliteit te telen? Akker- en tuinbouwers weten precies hoe ze de bodem een goed rantsoen voorzetten. Daar verdienen ze hun geld mee. Dat rantsoen gaat verder dan de maximale hoeveelheid dierlijke mest en/of kunstmest gebruiken. Voldoende sporenelementen en structuur, bekende begrippen vanuit de voerleveranciers gelden ook voor het bodemrantsoen. Stimuleren van bacterieel (bodem)leven en zorgen voor opneembare fosfor, de bodem kan gezien worden als de pens van het land.

Waar blijven de rantsoenberekeningen voor de bodem van veehouders? Verdubbeling van de melkproductie is op vrijwel geen enkel veehouderijbedrijf mogelijk. Verdubbeling van de benutting van drogestof opbrengst van grasland wel. Met behoud van goede gehaltes en kwaliteit. Diverse veehouders laten zien dat het kan (fam Van der Voort, fam Den Hartog, fam Blokker, en anderen), maar waar blijft de rest? Wachten we op strengere mestwetgeving?

Advertentie

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s