Kringloop Wijzer

Wordt u al bijna opgeslokt  in de poel van alle administratie? Laat het voor u werken.

Wordt u al bijna opgeslokt in de poel van alle administratie? Laat het voor u werken.

Diergegevens, mestboekhouding, melkgeldafrekeningen en de boekhouding. En nu is daar ook de KringloopWijzer. Hoe zorgt u ervoor dat u ook nog af en toe de stal in kan of op de trekker kan zitten?

Net als in andere bedrijfstakken is het voor de melkveehouderij belangrijk om transparant te zijn. Alleen een kwalitatief goed product leveren is niet meer van deze tijd: ook Heineken, E-On en de Rabobank geven steeds meer openheid van zaken en moeten verantwoording nemen voor hun producten. De zuivelsector heeft zelf de verantwoordelijkheid genomen via de Duurzame ZuivelKeten waarin alle zuivelverwerkers samen met de LTO afspraken hebben gemaakt voor de sector. Dit betekent ontwikkelruimte voor de melkveehouderij, maar in de praktijk ook meer administratie voor de veehouders.

Vanaf 1 januari 2015 is het als melkveehouder nodig om de KringloopWijzer in te vullen als u een fosfaatoverschot heeft op uw bedrijf (oftewel mest moet afvoeren). Dat betekent deze maand nog kuilanalyses nemen en de kuilen op laten meten. Dit brengt kosten met zich mee. Maar gebruik deze mogelijkheid nu juist om uw bedrijfsvoering te verbeteren. In april 2015 vervalt het melkquotum, waardoor uw mest de cruciale factor wordt voor ontwikkelruimte van uw bedrijf. Als u nu met de KringloopWijzer aan de slag gaat, weet u waar u staat en kunt u daar nu al op inspelen. Dan gaat het niet meer om het ene cijfer voor uw melkquotum, maar om diverse cijfers: fosfaatoverschot, stikstofefficientie, bodembenutting, voerefficientie, enz. Dit vraagt om inzicht.

De meeste zuivelorganisaties organiseren workshops, ook over de KringloopWijzer. Laat die kuilen uitgebreid bemonsteren en opmeten. Ga samen met uw voeradviseur zitten om de KringloopWijzer dit jaar in te vullen (voor zover mogelijk als u dit jaar start en geen BEX heeft gedaan vorig jaar). En gebruik die workshops om inzicht te krijgen in de nieuwe cijfers die steeds belangrijker worden. Als de KringloopWijzer u dit jaar niet direct voordelen oplevert qua mest op het bedrijf houden, dan levert het u in ieder geval de komende jaren voordelen op omdat u weet waar u rekening mee moet houden.

Ondernemerschap is vooruitzien. Benut deze kans. Dan kunt u daarna met een gerust hart de stal rond of met de trekker het land in.

Advertentie

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s