Ik wens u veel personeel

Zelf landwerk doen? Of de loonwerker? Of uw eigen medewerkers op de trekker?

Zelf landwerk doen? Of de loonwerker? Of uw eigen medewerkers op de trekker?

Gezinsbedrijf behouden of verdubbelen? Medewerkers op het bedrijf of automatiseren? Welke werkzaamheden gaat u uitbesteden?  Ondanks dat 75% van de melkveehouders het liefst een gezinsbedrijf behoudt, gaat de groei van de bedrijven nog steeds door. Dat vraagt om keuzes: wordt u HR-manager of technisch specialist?

Op het gebied van automatisering is vrijwel alles technisch mogelijk: de meest geavanceerde tractoren en machines voor landwerk, melkrobots, mestrobots, voerrobots, krachtvoerautomaten, kalverdrinkautomaten, stappentellers, enz enz. Vanachter uw computer met de smartphone in de hand regelt u alle zaken op het bedrijf. De belangrijkste uitdaging: zorgen dat alle machines blijven werken. En dat uw stroom niet uitvalt.

Toch liever zelf bezig in de stal, maar heeft u daar te veel werk? Een medewerker kan dan uitkomst bieden. Maar wat zoekt u? Ook qua medewerkers is er een grote variatie aan kennis en ervaringen beschikbaar. Een zaterdaghulp, melker, klauwbekapper, mechanicus, loonwerker, diermanager, administratief medewerker, bedrijfsmanager, enz enz. Op het moment zitten veel mensen werkeloos thuis. Maar kunnen zij doen waar u behoefte aan heeft? En kunt u hun arbeid tot meerwaarde brengen? De belangrijkste uitdaging: de medewerker moet zich terug kunnen verdienen op het bedrijf. En aanvullend zijn aan uw ervaringen en kennis.

De meeste melkveehouders zullen in de praktijk zoeken naar combinaties van automatiseren en arbeid uitbesteden. Belangrijk is om goed te weten waar u op dit moment en over enkele jaren behoefte aan heeft. Investeringen in automatisering betalen zich pas na jaren terug. Investeringen in medewerkers ook. U kunt bijvoorbeeld een melker aannemen om enkele melkbeurten over te nemen. Vraagt u uw melker alleen de dieren te melken? Of verwacht u dat uw melker ook aandacht heeft voor uiergezondheid en de mastitisincidentie verlaagt? En klauwgezondheid verbetert? In dat geval betaalt de melker zich dubbel en dwars terug, maar wel op langere termijn.

Het Chinese gezegde “Ik wens u veel personeel” betekent niet ‘Ik wens u veel welvaart’ of ‘Ik wens u een groot bedrijf’, in tegendeel. Veel personeel betekent veel kopzorgen. Veel machines geven waarschijnlijk niet minder kopzorgen. Maar als u ervoor zorgt dat ze voor u werken, omdat u de juiste strategische keuzes heeft gemaakt, zijn die zorgen het echt wel waard.

Advertentie

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s