Is het gras bij de buren groener?

Het gras bij de buren…

Weet de buurman de eerste snede altijd beter binnen te krijgen? Of lijkt dat maar zo? Vergelijkt u uw bedrijf of zichzelf met de agrarische ondernemers in de omgeving? Waar bent u dan de beste in?

Het eigen bedrijf spiegelen aan dat van anderen kan verschillende effecten hebben. Bijvoorbeeld bij nieuwbouw van een stal in de buurt.

Situatie 1: U vraagt zich af hoe die ‘buurman’ het wel voor elkaar heeft gekregen om zo’n grote stal neer te zetten. Komt vast doordat hij in dat bestuur zit. Dat is nooit mogelijk voor uw eigen situatie, want u houdt niet van al dat nutteloze vergaderen. Dus boert u gewoon verder met de eigen stal.

Situatie 2: U loopt door de nieuwe stal, hoort het verhaal van de ‘buurman’ en denkt: “goh, wat is alles handig ingedeeld in deze nieuwe stal. Die wachtruimte met rubberen vloer is wel erg goed voor de klauwen van de melkkoeien.” Thuisgekomen bestelt u rubberen matten en legt deze in de wachtruimte van uw eigen stal.

Situatie 3: De ‘buurman’ vertelt over de nieuwe stal en het enige waar u aan denkt is: “binnenkort heb ik een grotere nieuwe stal staan.”

Alle beschreven situaties zijn normale menselijke reacties. In alle situaties geldt: pas als u nagaat wat u er zelf van kunt leren en hoe u uw eigen situatie hierdoor kunt verbeteren, komt u een stap verder. De drie situaties geven een andere persoonlijkheid van de boer weer, wat niet betekent dat boer 1 minder stappen naar een betere bedrijfsvoering kan zetten dan boer 2 of boer 3. Wel is belangrijk dat de stappen die genomen worden, passen bij het type boer. Boer 1 kan bijvoorbeeld proberen meer inzicht te krijgen in wat WEL mogelijk is, boer 2 kan verder kijken dan alleen de wachtruimte van de stal en boer 3 kan luisteren naar de problemen/moeilijkheden van de ‘buurman’ om zijn eigen nieuwe stal nog beter te maken. Dit klinkt simpel, maar probeer het zelf een keer.

Als het gras bij de buren groener is, betekent dat u er veel van kunt leren! Uw eigen situatie is ALTIJD anders dan die van de buurman. Het gaat erom dat u inzicht heeft in uw situatie en door spiegelen aan de buurman lessen leert om de eigen bedrijfsvoering te verbeteren.

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s