Op welke positie zit u?

Zit u op de troon of op het krukje?

Wie is de baas op uw bedrijf? En wie voert uit wat er gezegd wordt? Zit u op de troon? Of zit daar uw bank, een adviseur of zelfs de consument?

Als boer kunt u kiezen uit vele beschikbare specialistische adviezen om het eigen bedrijf te managen, want zelf alle kennis in huis hebben, is onmogelijk. Qua kennis over verbetering van productie is er een groot aanbod aan adviezen beschikbaar via vakliteratuur, adviseurs en toeleverende en afnemende bedrijven. Specialiseren van deze bedrijven, onderzoek en adviezen heeft ervoor gezorgd dat de productie enorm is toegenomen, maar vaak ook dat ieder van deze specialisten zijn/haar eigen onderdeel het belangrijkste is gaan vinden. Dit zorgt ervoor dat u eenzijdig geïnformeerd kan worden! Bovendien zorgt het ervoor dat u op het krukje komt te zitten en voornamelijk bezig bent met het uitvoeren van de technische juiste en goedbedoelde adviezen op een (klein) onderdeel van uw bedrijf.

Bijvoorbeeld in de automatisering van uw bedrijf: een automatisch melksysteem (AMS) kan een deel van uw werktaken (melken) veranderen in managementtaken (controleren gegevens en afwijkingen aanpakken).  Maar is een automatische voerrobot echt een aanvulling voor uw bedrijf? Bent u dan een goedkope hulp om de duurbetaalde voerrobot aan het werk te houden of is de voerrobot een hulp om uw arbeidsinkomen te verhogen? Loont het niet beter om te zorgen voor goed inkuilen van uw grassnedes?

 

Belangrijk is dat u een duidelijk doel voor uw bedrijf heeft en de adviezen weet te krijgen die u helpen dat doel te bereiken. Dit betekent dat niet een adviseur op de troon moet zitten om u te vertellen wat u moet doen, maar dat u de juiste adviseurs in moet schakelen om u te ondersteunen uw doel te bereiken. U bent de koning op het bedrijf, zet de grote lijnen uit, en zorgt op technische aspecten voor de juiste aanvullingen. Daarna(ast) kunt u zich uiteraard verdiepen in de technische zaken die u zelf interessant vindt (tractoren, fokkerij, dierwelzijn, enz.).

Zorg dat u niet op het krukje zit! Biedt de juiste adviseurs voor uw bedrijf een goede stoel aan, maar houdt zelf de troon!  

Advertentie

Over Dorieke

Moeder van 2 boefjes, partner van een te gekke boer, kamelenboerin, zelfstandig ondernemend projectleider, Bed&Breakfast eigenaar met een sociaal leven en volop aan het genieten van alle hectiek die dat met zich meebrengt
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s